1.a) Borduurkaart Punchen? Wat is dat?

Borduurkaart maken of beter, punchen, wordt (zelfs door borduurbedrijven) vaak verward met digitaliseren. Soms wordt voor het gemak zelfs door borduurders gesproken over digitaliseren van een logo. (en wij zeggen het soms ook wel eens hoor) Maar een borduurder digitaliseert over het algemeen niet. Een borduurder puncht.

Punchen is het omzetten van een logo, plaatje en in sommige gevallen tekst (wanneer dit geen true type font is, maar een OTF bestand of zelf gecreëerd lettertype) naar een borduurbaarbestand welke leesbaar is voor een borduurmachine. Een soort van mal, maar dan digitaal. Die mal wordt ook wel borduurkaart genoemd.

Een borduurmachine kan een bestand niet zomaar inlezen zoals een pc dat wel kan en u d.m.v. een druk op “print”,  kunt printen. Een borduurmachine moet worden “verteld”, wat het precies moet doen. Daarvoor heeft het die digitale “mal” of borduurkaart nodig.

Een puncher trekt (als het ware) uw logo of plaatje over, op de pc in de speciale borduursoftware. Uiteraard bestaat er net als bij alle software verschil in prijs/kwaliteitsklassen. Wij zijn een professionele onderneming en werken uiteraard met top level software.  Er zijn veel hobbyisten die tegenwoordig wat proberen bij te verdienen door te punchen, maar hobbysoftware maakt natuurlijk niet de kwaliteit borduurkaart en dus borduurwerk zoals professionele software dat wel doet. Net zomin als je van een Mini Cooper, Formule 1 kwaliteiten mag verwachten.

Buiten de kwaliteit van de borduursoftware (en natuurlijk de machines die gebruikt worden) is vooral de ervaring van de puncher van uitermate groot belang voor het maken van een borduurkaart.  De puncher bepaalt namelijk bij het “overtrekken”, de steekrichtingen, de steekdichtheid, het type steek (ja daar zit verschil in) en nog veel meer. De puncher bepaalt daarmee de “levendigheid” van het borduurwerk, maar ook en met name, de kwaliteit.

Ook kan de puncher bij het maken van de borduurkaart, al rekening houden met;

  • het materiaal waarop geborduurd moet worden. (Is het materiaal bijvoorbeeld een beetje, veel, of helemaal niet, elastisch, is het leer, katoen, polyester etc.)

  • Maar ook staan op de borduurkaart zaken als “moet er 3d geborduurd worden (puffy foam)”

  • zijn er kleine details in het logo dan moeten die ook weer anders behandeld en vermeld worden op de borduurkaart.

  • Welke kleur moet waar geborduurd worden. En…, met welke naald van de machine. (onze machines hebben 12 naalden en op elke naald zit een kleur) (Wij beschikken trouwens over meer dan 400 garen kleuren)

  • schaduw effecten

  • gradiënts

  • etc. etc.

Het gemaakte stukje software of programma (de mal of borduurkaart) kan direct naar de borduurmachine worden gestuurd, of d.m.v. bijvoorbeeld een usb stik op de borduurmachine worden gezet. Op dat moment lijkt het de borduumachine bijna op een printer. Maar dan met  (in ons geval)  12 naalden met verschillende kleuren en garen diktes. (Dat laatste is ook belangrijk voor de kwaliteit van uw borduurwerk en wordt ook door professionals vaak vergeten), die niet op een stuk papier, maar door textiel heen, borduren.

En nu weet u al meer van het maken van een borduurkaart dan u waarschijnlijk wilt weten. Er is nog veel meer, maar als de puncher dat maar weet, dan komt het allemaal goed. En wij zijn gewoon harstikke goed en zeker niet duur. Dus vraag gerust een offerte aan. (contact) Wij zijn u graag van dienst.