3.a) Is een vector bestand altijd een echte vector?

Niet altijd.  Een vector bestand kan raster, vector of zelfs beide zijn. Sommige niet echte vectorprogramma’s kunnen bestanden opslaan in vector formaat. Photoshop is daar een voorbeeld van. Alhoewel Photoshop bestanden vectorgegevens kunnen bevatten, is het programma eigenlijk bedoeld voor pixelbewerking en niet voor vectorbewerking.

Echte vectorafbeeldingen worden gemaakt met een specifiek vector programma. Vectorprogramma’s zijn bijvoorbeeld Adobe Illustrator, Auto-Cad en CorelDraw. En ook het gratis te downloaden Inkscape is een vector programma.

Maar zelfs een bestand gemaakt met een vectorprogramma kan soms een niet 100% echte vector zijn. Als u bijvoorbeeld een bestand maakt met behulp van een vectorprogramma, maar u importeert een raster (bitmap) element, in uw vectorbestand, dan eindigt u met een bestand dat zowel vector als rasterelementen bevat.

Of wanneer u een pixel / bitmap bestand importeert in een vectorprogramma en het vervolgens opslaat met een vector extensie, dan is het nog steeds geen echte vector.

Maar het gaat nog een stapje verder. Ook sommige effecten in vectorprogramma’s zoals gradiënt en schaduw zijn eigenlijk raster-effecten.

Wanneer een 100% vector bestand noodzakelijk is (bijvoorbeeld voor een kwalitatief, zeer hoogstaande, specifieke bedrukking), betekent dit dat u geen rasterelementen in uw vector bestand kunt hebben. Alle elementen in het vectorbestand moeten worden aangemaakt met behulp van de tools van het vectorprogramma en het mag dan geen ingevoerde of ingeplakte bitmap elementen bevatten ​​en geen raster effecten.

Tenzij u zelf akkoord gaat met een bijna perfecte bedrukking. Vandaar dat (goede) drukkers, u altijd om een akkoord vragen voor een drukproef, alvorens ze beginnen met drukken.

 

In ieder geval kan een vector niet zijn opgeslagen als;

.bmp Bitmap
.tiff / tif Tag Image File Format
.png Portable Network Graphics Bitmap
.gif Compuserve
.jpeg / .jpg Joint Photographic Experts Group
.pct Macintosh PICT
.ppt Microsoft Power Point
.psd Adobe Photoshop
.tga Targa
.xls / .xlsx Microsoft Excel
.doc .docx Microsoft Word

Maar moet het zeker de volgende extensie hebben;

.ai Adobe Illustrator
.cdr CorelDRAW – Only 100% vector, NO gradients
.eps Encapsulated Postscript
.pdf Portable Document Format
.emf Enhanced Metafile
.fxg Adobe Flash XML graphics
.ps Postscript
.swf Macromedia Flash
.svg Scalable Vector Graphics
.wmf Windows Metafile