1.b) Wat is vectoriseren?

Wij kunnen een pixel/bitmap/raster bestand, voor u vectoriseren.

 

LET OP!
Om te kunnen borduren, moet een plaatje /logo omgezet worden naar een borduurbaarbestand. Dit heet punchen. Punchen is niet hetzelfde als vectoriseren of digitaliseren.  Voor punchen hoeft een bestand niet als vector aangeleverd te worden. Wel moet het bestand een duidelijk bestand zijn.

Wij kunnen voor u vector bestanden maken ook als u niet door ons laat borduren of bedrukken. 


Wat is (het verschil tussen een) een pixel, raster, bitmap en vector bestand?

Raster / Vector Er zijn twee belangrijke soorten beeldbestanden: Raster komt op internet veel voor. Rasterafbeeldingen zijn bijvoorbeeld bmp, jpg, gif, png, enz.

Vector graphics (eps, pdf, AI, CDR, PSD, SVG) worden vaak gebruikt voor b.v. reclameborden, flyers, professionele fotografie, etc. Ook wordt dit gebruikt voor CAD, de grafische industrie en 3D-graphics.

Pixels ten opzichte van Vectoren

  • Raster beelden worden gemaakt met pixels (vandaar ook pixel of bitmap bestand genoemd). Een pixel is een punt / blokje. Als je inzoomt op de afbeelding van een raster zie je dan ook een heleboel kleine vierkantjes. Als je een pixel of raster bestand gaat vergroten en vervolgens drukken of printen zul je deze vierkantjes ook zien.
  • Vector afbeeldingen zijn berekeningen van het ene punt naar het andere van lijnen en vormen. Als je een vector bestand vergroot is er geen  kwaliteitsverlies.

vectoriseren-voorbeeld-png

Een pixel/bitmap bestand openen met bijvoorbeeld een programma als photoshop, en vervolgens opslaan als vector bestand maakt nog geen echte vector. Dit kunt u zien door het bestand te vergroten.